Nieuwsoverzicht

Corona duwt vastgoed naar recordprijzen

Een forse inhaalbeweging vanaf de zomer leidde tot recordprijzen op de vastgoedmarkt. Het aantal transacties in 2020 kwam desondanks lager uit dan een jaar eerder.

Corona duwt vastgoed naar recordprijzen

Huizen werden in 2020 gemiddeld 5,7 procent duurder, appartementen 6,8 procent. Dat blijkt uit de Notarisbarometer van de Federatie van het Notariaat. ‘De stijging was vooral te voelen in de tweede helft van 2020. De prijzen voor huizen lagen toen respectievelijk gemiddeld 7,3 en 5,9 procent hoger dan in het derde en vierde trimester in 2019’, zegt Bart van Opstal, de woordvoerder van Notaris.be.

Het is van 2011 geleden dat zulke hoge prijsstijgingen werden gehaald. ‘Als je naar het verleden kijkt, gaat het om gemiddelde meerwaarden tussen 2 à 3 procent’, zegt van Opstal.
Dubbele verklaring

De verklaring voor de prijsstijging is dubbel. Door de strenge coronamaatregelen viel de vastgoedmarkt in april en mei zo goed als stil. Maar vanaf de zomer was er een verrassend sterke inhaalbeweging. ‘Daardoor was er een te grote concentratie van kopers, waardoor je dieper in de buidel moest tasten om te kopen. Die inhaalbeweging is nog bezig, maar dooft in het eerste trimester van 2021 wellicht uit’, zegt van Opstal.

De inhaalbeweging kon wel de coronadip voor het aantal vastgoedtransacties niet wegwerken. Dat aantal kwam vorig jaar 2,7 procent lager uit dan in 2019, blijkt uit de Notarisbarometer.

De tweede verklaring voor de prijsstijging is het gewijzigd koopgedrag door de coronacrisis, zegt van Opstal. 'Dat is een blijvende factor. Kopers willen groter en groener wonen. Ze verkiezen woningen met een tuin, appartementen met een balkon en extra ruimte. Bij een nieuwe lockdown willen ze niet te klein wonen. Ze houden er rekening mee dat het thuiswerk en mogelijk het afstandsonderwijs blijvers zijn.’