Nieuwsoverzicht

EPC Wetgeving

Een Energieprestatiecertificaat of EPC geeft een overzicht van de energiezuinigheid van je woning.
Maar hoe zit de EPC wetgeving precies in elkaar? Wanneer heb je bv. zo’n certificaat nodig? Voor wie is een EPC attest verplicht? In dit artikel zetten we alles voor jou op een rijtje.

EPC Wetgeving

Wanneer is EPC verplicht?

Wanneer ben je verplicht om een EPC te laten opmaken? Het gaat om de volgende 2 situaties:

- EPC verplicht bij verkoop: als je je woning, appartement, studio of klein niet-residentieel gebouw wil verkopen met publieke reclame.

- EPC verplicht bij verhuur: als je je woning, appartement, studio of klein niet-residentieel gebouw langer dan 2 maanden wil verhuren met publieke reclame. Ook bij handelshuur is een EPC verplicht.

Enkel verplicht bij autonome eenheden

Een EPC is enkel verplicht bij autonome wooneenheden. Het gaat om woningen met een woonruimte, een eigen toilet, bad of douche, keuken of kitchenette en een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde circulatieruimte. Je woning is pas autonoom als al die elementen aanwezig zijn.

Waarvoor moet ik het EPC gebruiken?

Een EPC is verplicht als je je huis te koop of te huur aanbiedt met schriftelijke publieke reclame. Wat moet je nu doen als je…

- Je woning verkoopt: bezorg het originele EPC aan de koper.

- Je woning verhuurt: voeg een kopie van het EPC toe aan de huurovereenkomst. Als huurder hou je het originele EPC bij.

Wat als ik geen geldig EPC kan voorleggen?

Pas hiermee op. Je riskeert namelijk een boete tussen 500 en 5.000 euro. 

Hoelang blijft een EPC geldig?

Een EPC blijft 10 jaar geldig. Als je werken uitvoert om je huis energiezuiniger te maken, moet je het vroeger vervangen.