Nieuwsoverzicht

Vlamingen geven vastgoed in Ardennen een boost

Corona veroorzaakte in 2020 een Vlaamse toeloop op vakantiehuizen in de Ardennen. In sommige gemeenten was ruim een op de drie kopers een Vlaming, en dat duwt de prijzen omhoog. In en rond Durbuy is zelfs sprake van een ‘Marc Coucke-effect’.

Vlamingen geven vastgoed in Ardennen een boost

2020 was een bijzonder jaar voor de Ardense vastgoedmarkt. Na de lockdown en de bijbehorende reisbeperkingen in de lente, kochten veel Belgen een tweede verblijf in de streek. De vastgoedactiviteit nam er vorig jaar toe met 5,3 procent. Ter vergelijking: op nationaal niveau daalde de activiteit in dezelfde periode met 2,7 procent.

Vooral ouderen
Een belangrijk deel van de kopers waren Vlamingen, op zoek naar ruimte, rust en groen in deze beklemmende tijden. Het waren vooral ouderen, van 51 tot 65 jaar en zelfs nog een stuk daarboven. In sommige van de twintig Ardense gemeenten die de federatie van het notariaat (Fednot) opnam in haar nagelnieuwe Ardennenbarometer, was een op de drie kopers een Vlaming. In het dorpje Rendeux liep dat aandeel op tot 43,8 procent.
‘Voor corona waren de Ardennen al populair, maar in de loop van vorig jaar groeide de belangstelling nog meer. Soms was de vraag naar vastgoed zo groot dat er bijna geen woningen meer te koop stonden’, zegt Frédéric Dumoulin, notaris in Durbuy. ‘Dat had uiteraard een invloed op de prijzen.’
Ruim 10 procent duurder
De gemiddelde prijs van een woonhuis in de Ardennen steeg in 2020 met 10,8 procent, dat is bijna dubbel zo hoog als op nationaal niveau (+5,7 procent). Gemiddeld kostte een Ardens woonhuis 174.245 euro, zo’n 30.000 euro minder dan de gemiddelde prijs in Wallonië (208.642 euro).
Opvallend wel: de prijsverschillen tussen gemeenten is soms enorm. Zo zijn woonhuizen het goedkoopst in Viroinval en Hastière: respectievelijk 108.086 euro en 110.596 euro. Op hun grondgebied zijn er veel campings met residentiële caravans en chalets die de gemiddelde prijs naar beneden halen.
Het duurst waren woonhuizen vorig jaar in Durbuy, Erezée, Gouvy, Trois-Ponts, La Roche-en-Ardenne en Houffalize. Daar steeg de gemiddelde prijs van een huis tot boven de 200.000 euro. Een duidelijk corona-effect, want in 2019 moest je nog nergens in de Ardennen gemiddeld 200.000 euro betalen.
‘Marc Coucke-effect’
‘In en rond Durbuy speelt zelfs een Marc Coucke-effect’, aldus notaris Dumoulin. ‘De vele restaurants en het recreatiepark maken de streek extra aantrekkelijk. Zo kopen veel Vlamingen een tweede verblijf in het prachtige dorp Villers-Sainte-Gertrude.’
Een aantal Vlaamse beleggers toonde volgens hem de laatste tijd ook veel belangstelling voor bouwgronden in dezelfde streek. ‘Sommigen kochten grond om een tweede woning te bouwen, voor anderen was het een pure belegging, in de hoop dat de prijs de komende jaren zal stijgen.’